Zindelijkheids-
beleid

Binnenkort start je kind bij ons op school, maar loopt de zindelijkheid nog moeilijk?
Dan helpen we graag met deze tips op weg!

Bij inschrijving polsten wij als je kleuter reeds zindelijk is.

Indien dit niet zo is raden we aan om zeker een maand voor de instapdatum te starten met de potjestraining.

Sommige kleuters zijn hier echt snel mee weg en zijn droog wanneer ze effectief starten op school. Belangrijk is niet te forceren en het tempo van je kind te volgen.

Eens begonnen met de zindelijkheidstraining is het belangrijk vol te houden! Laat de pamper doorheen de dag uit! Ook tijdens autoritten, uitstapjes…. Zo schep je geen verwarring bij je kleuter.

Tijdens het slapen en middagdutje mag de pamper wel nog aan.

Hoe begin je er aan?

• Koop samen met je kleuter een plaspotje en leg uit waarvoor dit potje dient. Gaat je kind liever op het ‘grote toilet’, geen probleem er bestaan speciale zitjes die kunnen helpen.
  • Zet het potje op een snel bereikbare en zichtbare plaats.
  • Zet je kleuter de eerste week om het kwartier op het potje . Een goede zithouding is belangrijk, beide voetjes op de grond. Laat je kind heel eventjes zitten terwijl je een verhaaltje voorleest. Je vindt heel wat boekjes over ‘pipi doen’ in de bibliotheek.
  • Laat de luier de hele dag uit en doe je kleuter een gemakkelijk broekje aan. Je kunt je kind ook in een onderbroekje laten rondlopen en laten spelen.
  • Laat je kind bij een ongelukje nog even met een nat broekje rondlopen. Zo ervaart je kind dat dit een vervelend gevoel is.
  • Doet je kind een (eerste) plasje (of druppeltje) in het potje? Beloon het dan door dit te tonen: HOERA! Wees uitbundig en blij! Ook als je kind niets doet op het potje en flink blijft zitten mag het beloond worden. Een sticker kleven of stempel op blad zetten is een fijne stimulans ;-)
  • Hou er wel rekening mee dat zindelijk worden voor stoelgang meestal wat langer duurt ;-)

Lukt het ondanks het intensief bezig zijn met de training nog niet helemaal? Praat erover met de juf wanneer je kind instapt, dan zetten wij de training, samen met u, ook op school verder.

Wat op school?

Wij benadrukken dat wij als school dit proces samen met jullie verder ondersteunen.

Is je kind zindelijk? BRAVO.

Geef voldoende reservekledij mee in een zakje/ schoendoos met naam van je kind. Doe je kleuter gemakkelijke kledij aan. Geen rompertjes, geen salopettes, geen body’s, geen skinny broeken maar liefst een broek met elastiek , joggingbroek, rokje,….

Heeft je kleuter nog soms ongelukjes? Geen PROBLEEM.

Blijf de pamper uit laten en geef voldoende reservekledij mee. We werken hier verder aan in de klas…. Een goede samenwerking en communicatie tussen ouders en school is hier belangrijk.

Lukt het thuis nog niet? PAUZE!

Laat de luier nog aan. Ook in de klas wordt deze niet uitgedaan. Geef voldoende luiers en natte doekjes mee om je kind op school te kunnen verversen. Gun je kind een pauze en probeer na een week / maand de zindelijkheidstraining opnieuw thuis!

Boekentips rond zindelijkheidstraining

Tip : Ga ook eens samen naar de bib op zoek naar een boekje rond zindelijkheid ;-)

Beloningssystemen

Heel wat voorbeelden beschikbaar op het internet.

Stickers kleven

Kleuren