Zindelijkheid bij peuters/kleuters

Het uitgangspunt is: de ouders zijn verantwoordelijk voor de zindelijkheidstraining van hun kind. Zij kunnen daarbij geholpen en ondersteund worden door de klasleerkracht en de school.

Het is leuk voor de peuter-/kleuteronderwijzer als je kindje zindelijk is. Zo kan hij/zij ten volle zijn/haar pedagogische opdracht uitvoeren met alle kinderen. Maar sommige kleuters zijn daar nog niet klaar voor op 2,5 jaar! Hoe gaan we daarmee om?

De kleuteronderwijzer traint de zindelijkheid door op geregelde tijdstippen een toiletbezoek te organiseren. Dan nog kan het gebeuren dat uw kind door zijn intens spel één enkel keertje vergeet tijdig naar het toilet te gaan. Met een reservebroekje in de schooltas is zo’n ongelukje vlug verholpen. Het blijft echter noodzakelijk dat de eerste zindelijkheidstraining reeds thuis gebeurt!

Stappenplan omtrent zindelijkheidstraining vindt u op : www.kindengezin.be/ontwikkeling/zindelijkheid